Skip to main content
Column

Als Nederlands niet je moedertaal is

Het zal je maar gebeuren dat je ‘s nachts je bed uit moet omdat je huis gebombardeerd wordt. Of dat je vader in zijn eentje het land uitgevlucht is op weg naar een betere plek voor jullie en jij dagen moet lopen naar een veilige plek en je niet weet wanneer jullie elkaar weer zien. Of dat jouw moeder verliefd wordt op een Nederlandse man en dat ze besluiten dat het het beste is dat jullie op Texel gaan wonen.

Het overkwam de kinderen van Nieuwkomersklas “de Elmergroep” in de afgelopen vier jaar. Deze klas, voor kinderen die het Nederlands niet als moedertaal hebben, werd gevestigd in De Fontein in Den Burg. Ik werk daar sinds augustus 2017.

Er staan 40 schoolweken voor om de taal aan een nieuwkomer te leren maar dat gaat niet zo makkelijk als het klinkt. In een nieuwe cultuur heb je tijd nodig om te acclimatiseren en je veilig te voelen zodat je tot leren komt. Dus leerde ik deze kinderen niet alleen de taal, maar hielp ik hen ook zich veilig te voelen, hun tijd te nemen en natuurlijk al die Nederlandse gebruiken en gewoonten te leren kennen. Dat leverde mooie momenten op! Want hoe grappig is het als je een Nederlands woord uitspreekt dat in jouw taal eigenlijk een heel vies woord blijkt te zijn?! Of dat je maar blijft kijken naar de trui van de juf omdat je de uitdrukking: ‘Daar komt de aap uit de mouw’ zo onbegrijpelijk vindt.

Bij de start van dit schooljaar waren er helaas niet genoeg leerlingen om de nieuwkomersklas in stand te houden.

Maar Stichting Kopwerk-Schooltij erkende het belang van NT2 onderwijs en nu werken mijn collega en ik elke dag met groepjes leerlingen in onze Taalklas. Niet alleen op De Fontein maar ook op andere scholen op het eiland. Variërend van groepjes kleuters voor uitbreiding van hun woordenschat tot groep 7 en 8 om hen voor te bereiden op de overgang naar de OSG.

We stoeien met de Nederlandse taal, praten met elkaar en luisteren naar elkaar. Deze manier van lesgeven verrijkt mijn leven!

Marjon Bruins is juf van de taalklas NT2 van De Fontein in Den Burg.

Deze column werd gepubliceerd in de Texelse Courant van 5 maart 2021.

Leave a Reply