Skip to main content

De kinderraad heeft een nieuw logo, een heleboel plannen en ze hebben ideeënbussen gemaakt. Daar hebben ze aan gewerkt in het nieuwe lokaal van meester Sido van de Jozefschool. Meester Maurice Christo van Meijel heeft ze geholpen. Hij heeft alvast een voorbeeld gemaakt: meestal brengen postduiven de post rond, maar op Texel ligt het meer voor de hand dat de scholekster met zijn lange oranje snavel dat doet. Voor elke school wordt een eigen exemplaar gemaakt. Liza-Fien en Tatum van De Bruinvis passen het ontwerp een beetje aan: zij verruilen de scholekster voor -je raadt het al- een bruinvis. Justa en Shimène van de Jac. P. Thijsseschool hebben de kleurige bus meegenomen die in het oude gebouw hetzelfde doel diende, die was al prachtig en kan met wat moderne aanpassingen weer jaren vooruit.

Groen zwart 

Juf Miranda van de Jozefschool legt uit wat er op het programma staat: “Op de eerste zaterdag na de zomervakantie, op 3 september, is het feest op de Skool. Wij gaan met z’n allen bedenken wat we gaan doen die dag. Vandaag gaan we brainstormen en later maken we het concreet”. Op de tafels liggen grote vellen papier. Eén voor de open dag, één om logo’s op te ontwerpen en één om de ideeënbussen op te schetsen. De meeste leden van de raad hebben iemand meegenomen, want vele handen maken licht werk. Vajisa van De Fontein heeft Maryse meegenomen, want Maryse kan goed tekenen. Ze maken een gebouw met openstaande deuren waarop in keurige plakletters de Texelse kinderraad staat geschreven. Olga van de Vliekotter tekent ook een gebouw en ze tekent er gezichtjes in. Jackie van de Lubertischool was thuis al aan het tekenen geslagen. Ze heeft een vel meegenomen met wel vier ontwerpen. Over de kleuren zijn ze het snel eens: groen, zwart, Texel in het hart.

Jochem Meijer en een croptop

Ze zijn het ook snel eens over welke beroemdheid op de open dag moet komen: Jochem Meijer. De burgemeester mag ook komen, en de wethouder. Ze schrijven de plannen met gekleurde viltstiften op het witte vel: ver-springen in de zandbak, een rondleid

ing door het gebouw, een tekenwedstrijd, T-shirts voor de kinderraad met daarop hun eigen logo. Jackie vindt dat het dan wel een crop top moet zijn. Dat vindt de rest een goed idee. Of allebei, want dan kun je kiezen. Ze werken hard, maar een woensdagmiddag blijkt niet lang genoeg te duren voor zoveel creativiteit.

Heel veel briefjes

Daarom zien we elkaar een paar weken later weer, nu op de Vliekotter. Ze willen dolgraag Jochem Meijer op de open dag, dat wordt nog maar eens stellig herhaald. In de ideeënbus van de Kompasschool zijn al heel veel briefjes gestopt, Mabel heeft ze meegenomen in een plastic mapje en ze leest ze voor. Sommige wensen komen meteen uit: op de briefjes staan een prachtig uitgetekend idee voor een parcours over het plein met trampolines en de wens om meer op de ijsbaan te spelen. De trampolines komen er, vertelt juf Miranda, en ook het spelen op de ijsbaan blijft: het wordt een natuur- en beweegpark en het is de bedoeling dat de kinderen er gebruik van blijven maken. Dat heeft de wethouder gezegd.

Een lint doorknippen

En dan komen de ideeën over de open dag terug op de tafel. Ze gebruiken het grote witte vel van de vorige keer en nu wordt het wat concreter. Er moet eten en drinken zijn natuurlijk en er moeten muntjes komen waar je mee betalen kunt. “Op de Thijsseschool heten ze Thijsselaars”, zegt Justa. Ze willen sminck en ijs en Amelie en Justa willen haren vlechten. Jackie danst bij House of Dance, ze wil wel optreden met een paar anderen. Mabel wil wel mensen rondleiden. En stel nou dat ze met z’n allen, negen stuks, een vuurrood lint doorknippen, allemaal precies tegelijk?

Nog even geheim

Welke ideeën waarheid worden en hoe het feest er uit komt te zien, dat blijft nog even geheim. Maar dat het feest er komt en dat iedereen is uitgenodigd, dat mocht alvast op de voorpagina. Op een uitnodiging hoort natuurlijk ook een logo. Ze kiezen die van Olga en ook één van Jackie. Dat is mooi voor de shirts, dan kan er één op de voorkant en één op de achterkant. Olga en Milou willen de logo’s wel netjes tekenen en inkleuren. En dan is het overleg voorbij. Net op tijd voor nog een rondleiding, voordat de ouders voor de deur staan.