Skip to main content

Op De Fontein werken we Ontwikkelingsgericht. Kinderen leren vanuit praktijksituaties, ze spelen de echte wereld na in de klas of bezoeken de praktijk buiten de klas. Op deze manier leren ze door te doen. Veel leuker dan een standaard methodelesje!

Corona vergt wel wat creativiteit van de leerkrachten. We mogen niet op bezoek bij bedrijven of instanties, en externen kunnen de school niet in. In groep 5 richten we daarom voor ons huidige thema (Wij werken in de dierentuin)  een online dierentuin in. We bouwen de verblijven na en zorgen voor informatie voor de online bezoekers. Het thema leent zich uitstekend voor  de verschillende vakken. De kinderen verdiepen zich eerst in hun lievelingsdier door in boeken te snuffelen en informatie van internet op een gestructureerde manier te verzamelen. Optimale samenwerking vereist! Alle informatie moet worden samengevat op een aantrekkelijk informatiebordje.

Ondertussen vragen we ons af waar die dieren uit de dierentuin oorspronkelijk vandaan komen, waar is dat op de wereld en waarom leven ze daar? Een groepje is bezig met de dolfijn, maar vindt een dolfinarium zielig. Daarom bedenken ze een Mediterrane boottocht, ze zoeken de landen op die  grenzen aan de Middellandse Zee en maken een folder die in de dierentuin te verkrijgen is om een boottocht te reserveren.  Ongemerkt komen rekenen en spelling en rekenen uitgebreid aan bod: wat kost een kaartje, 4 kaartjes is een keer som, hoe reken je een groot bedrag eigenlijk gemakkelijk uit? Hoe groot moeten de verblijven van de dieren worden, wat is de omtrek, wat de oppervlakte? Is je informatiebordje goed leesbaar, klopt je spelling wel, is je tekst aantrekkelijk voor degene die jij wilt bereiken?

Tot slot maken de kinderen een digitale presentatie en een Kahoot ( een interactieve quiz) en stellen we dierentuin open voor online bezoek van de ouders. Plezier gegarandeerd, enthousiaste kinderen en een trotse juf!

Lottie Lugtmeijer geeft les aan groep 5 van De Fontein

Deze column verscheen eerder in de Texelse Courant van vrijdag 18 juni.

In dit interview met Marleen, Feline, Bram en Lieke vertellen de kinderen wat ze doen binnen het thema Dierentuin.