Skip to main content

Noor is 9 en zit in groep 6 van de Vliekotter in Oosterend. Sophie is 12 en zit in groep 8. Ze zijn  zussen. De zussen Zoetelief kunnen het goed vinden met elkaar. “Meestal dan”, zegt Sophie. Noor heeft al nagedacht over wat ze het leukst vindt aan haar school. “Dat we een vreedzame school zijn”, zegt ze. “En onze combinatieklassen. En juf Harriet”.

Vreedzame school

“Op een vreedzame school word je niet gepest, kun je zeggen wat je wil en als je iets vertelt, bijvoorbeeld als je een relatie hebt, dan blijft het binnen de school”, somt Sophie op. “We krijgen er les over op het digibord. Zo heb ik geleerd wat conflicten zijn. Dat is als de een iets wil wat de ander ook wil en dan is er een conflict”, legt Noor uit. “Dan heb je een kleine ruzie”, vult Sophie aan, “En dan zijn er een paar kinderen die blauw zijn, die vinden alles best. Gele kinderen willen overal een oplossing voor en rode kinderen willen alles op hun manier. Als je dat weet van elkaar, weet je ook beter hoe je iets op moet lossen”. “Toen ik in groep 5 zat, noemden een paar kinderen mij en mijn vriendin Malou steeds stupid en dat vonden we heel vervelend. Toen zijn we naar de juf gegaan en hebben we het samen opgelost”, vertelt Noor. Sophie knikt. Toen zij in groep 5 zat, werd ze ook gepest. Dat maakte haar verdrietig. Ze is blij dat ze geleerd hebben hoe ze dat kunnen veranderen en nu gebeurt het niet meer.

Je brengt elkaar op ideeën

Op De Vliekotter heet de leerlingenraad de kinderraad en Sophie zit er in: “We hebben bijvoorbeeld een stuk geschreven voor het Strender Nieuws omdat mensen hun hondenpoep op het plein lieten liggen. Dat heeft geholpen”. Als Sophie straks naar de havo gaat, wil Noor wel in de kinderraad. Eerst in die van Vliekotter, maar een raad voor alle kinderen van Texel zien de zussen ook wel zitten. “Dan kun je aan elkaar vertellen wat er op je school gebeurt en dat brengt je op ideeën”, denkt Noor. “En dan kunnen we vertellen over de vreedzame school”, zegt Sophie. Want elke school zou zoals die van hun moeten zijn, vinden ze: een school waar je jezelf kunt zijn.

Leave a Reply