Skip to main content

Worden wat je wil. Dat is het thema van de Kinderboekenweek, die duurt van 6 tot 17 oktober. Op de Lubertischool in De Koog beginnen ze daarom elke dag met een ouder die iets komt vertellen over het werk.  

“Van alles met huid wat heel fijn is”

Een van die ouders is Miranda Veeger. Ze heeft een schoonheidssalon op de Nikadel in De Koog en stapt het podium op. Daar staat al een massagetafel klaar. Uit de speakers komt een rustgevend muziekje, net als in de salon. Achter haar hangen op een rijtje een politiepak, een koksbuis, een verplegerspak, een bouwhelm en een vissersnet. Ze vraagt de kinderen of ze weten wat een schoonheidsspecialiste doet. “Van alles met huid wat heel fijn is!”, roept een kind dat vooraan zit. Miranda lacht. “Dat klopt helemaal”, zegt ze, “En soms komen mensen ook omdat ze problemen hebben met hun huid. Jeugdpuistjes bijvoorbeeld, of zichtbare bloedvaatjes. Ik ben ook pedicure. Ik heb een aantal van jullie wel eens in de salon gezien omdat je last had van een zere voet. Daar kan ik je vaak mee helpen. Pedicure is latijn en het betekent dat je voeten verzorgt. Een manicure verzorgt handen, maar dat doe ik niet, want dat vind ik niet leuk”.

Twee vierkante meter huid

Juf Eloïse mag op de massagebank komen liggen. Ze krijgt een gezichtsmassage en een masker en ondertussen mogen de kinderen vragen stellen. “Weten jullie dat een volwassen mens wel twee vierkante meter huid heeft?”, vertelt Miranda. De kinderen proberen het zich voor te stellen. Sommige strekken hun armen zo ver mogelijk uit, anderen zetten grote stappen op de grond. 

Je bent goed in je werk als je zegt: dit kan ik niet

Een van de kinderen vraagt hoe lang je naar school moet om te doen wat Miranda doet. “Vier jaar”, zegt ze. “Toen ik naar school ging, kon het nog in drie jaar. Ik had geluk. Maar ik ga nog steeds heel vaak naar cursussen om nieuwe dingen te leren”. Een ander wil weten waarom ze voor dit vak koos. “Omdat ik graag met mensen wilde werken, maar dan niet in de zorg, met hele oude of met zieke mensen. Ik wilde ze graag iets leuks brengen. Iets waar ze blij van worden”, antwoord ze. “En nu heb ik al 19 jaar een eigen bedrijf”. “Wat is het ergste huidprobleem dat je hebt gezien?”, wordt er gevraagd. Miranda zegt: “Ontstekingen kunnen heel vervelend zijn. Soms kan ik iemand daar niet mee helpen. Dan stuur ik door naar de dokter. Je bent heel goed in je werk als je zegt: dit kan ik niet.” 

We kunnen het best zelf

Juf Martina heeft ondertussen wijde witte sloffen aan haar blote voeten gekregen en wanten met een grote duim aan haar handen. Er zit een crème in waar de huid lekker zacht van wordt. Meester Jeroen krijgt de wanten ook aan zijn handen en loopt er mee rond. Iedereen mag eraan voelen en ruiken. Het ruikt lekker, vinden ze. En dan is het al bijna weer tijd om aan het werk te gaan. “Maar juf Eloïse kan wel blijven liggen”, vindt een leerling uit haar klas, “We kunnen het best zelf totdat ze helemaal klaar is”.