Skip to main content

Annemarijn Aarts uit groep 6 en Floor Huizinga uit groep 5 zitten in de leerlingenraad van de Jozefschool. Ze schreven een sollicitatiebrief die ze voorlazen in de aula. Daarna mochten de leerlingen stembriefjes in een pot gooien en toen bleken ze gekozen. Ze hebben nu alvast een goed idee voor het nieuwe gebouw: een leerlingenraad met kinderen van alle scholen uit Den Burg. “Want het is wel handig als we mee kunnen praten”, zegt Floor. “Want op tekeningen kun je niet zien hoe groot of hoe klein de dingen zijn”, vult Annemarijn aan.

“Ik heb er zin in, maar ik zie wel wat minpuntjes”, zegt Floor, “Op de tekeningen had ik gezien dat er hele grote ramen zijn en daarvoor stond een werktafeltje. Ik ben best snel afgeleid en dan kan ik me niet concentreren”. “We hebben wel een goed idee om het op te lossen”, zegt Annemarijn, met opgetogen blik, “Ze moeten er er zo’n wit, doorschijnend gordijntje voorhangen. Dan is het wel licht, maar kunnen we niet naar buiten kijken als we een toets hebben of zo”. 

“Ik vraag me af of er wel speeltoestellen zijn op het plein”, peinst Floor, “En of er bomen komen en gras”. “Het liefst willen we een schooltuintje, dat is heel leerzaam.” Annemarijn heeft er al goed over nagedacht: “Als we voor elke klas een tuintje doen, met bloemetjes en groente, simpel. En met komkommer, die mag je dan meenemen. Dan geven we het zelf water in de pauze. En daar kun je dan heel veel van leren. Want we hebben nu voortplanting en dan is zo’n tuintje bijpasselijk”. Floor knikt: “Als we ze precies anderhalve meter doen, kunnen we meteen afstand houden”.