Skip to main content

Sinds vorig jaar zit ik in het invalteam: een groep van ervaren leerkrachten die in alle groepen inzetbaar zijn. Mijn stamschool is de Vrije School, Stella Maris. Als ik niet hoef in te vallen ben ik op Stella Maris, waar ik bijvoorbeeld een klas overneem of extra instructies geef.

Speciaal voor deze job heb ik een sportieve fiets gekocht, waarmee ik met tegenwind ook nog de beschikking heb over elektrische ondersteuning, zodat ik vanaf mijn woonhuis, vlak bij de boot, ook redelijk makkelijk Oosterend en De Cocksdorp kan bereiken. Zo hoef ik de auto niet te gebruiken, milieufreak als ik ben!

Ondertussen heb ik op alle basisscholen van Schooltij/ Kopwerk ingevallen. Meestal 1 of 2 dagen en voor de zomervakantie een langere periode bij de kleuters op Stella Maris. Ik heb eigenlijk altijd in de bovenbouw gewerkt en altijd gedacht dat kleuters niet echt iets zou zijn voor mij. Maar… ik vond het ontzettend leuk! Ik heb bijvoorbeeld genoten van het spel van de kinderen: zo creatief en fantasierijk! Op een middag regende het behoorlijk, terwijl we buiten speelden. De kinderen vonden het fantastisch: er werd water uit plassen met stoffers en blikken geveegd, wat weer werd overgeheveld in emmers en kruiwagens, die vervolgens werden leeggestort in zelfgemaakte waterbanen en kuilen in de zandbak. Die kuilen veranderden dan in zeeën waar boten op voeren. Ik stond zelf soms in dubio: kan ik ze wel door laten spelen in die regen, ze worden zeiknat, straks krijg ik klagende ouders. Ik kon gelukkig mijn twijfel weerstaan, heb de ouders nog een mailtje gestuurd waarom de kinderen nat waren: niemand had bezwaar.

Op dit moment doe ik een andere langdurige invalklus op Stella Maris: klas 4/5. Ik maak kennis met Periodeonderwijs, vormtekenen, houtbewerking en jaarfeesten. Heel boeiend, inhoudelijk en leerzaam! Een voordeel van Periodeonderwijs vind ik dat je drie weken heel intensief met één onderwerp bezig bent, je kunt echt de diepte in gaan en de leerstof kan beter beklijven.

Ook heb ik al een keer ingevallen op een school in Den Helder: De Eben Haezer school. Wel even slikken: de boot van 7.00! Maar goed, ik woon vlak bij de boot, dus dat viel ook wel weer mee. En ik heb daar mogen werken in een prachtig mooi oud school gebouw! Met glas in lood ramen, twee verdiepingen en een fantastische zolder!

Met kunst en vliegwerk worden alle gaten op scholen met uitgevallen leerkrachten, vooral vanwege Corona, opgevuld. Gelukkig komen het voorjaar en de zomer eraan – daar houdt corona niet van- en worden steeds meer mensen gevaccineerd! Nog even volhouden allemaal!

Jan-Hein Vet is invalkracht en heeft als stamschool vrijschool Stella Maris in Den Burg.

Deze column werd gepubliceerd in de Texelse Courant van 19 maart 2021.

Leave a Reply