Skip to main content

Eindelijk is het zover: de leerlingen van de scholen in Den Burg werden vanmorgen, op woensdag 11 mei, feestelijk ontvangen in hun nieuwe schoolgebouw aan de Emmalaan. De entree was versierd met een ballonnenboog en de bonte stoet reikte tot ver op de boulevard: ouders, opa’s en oma’s en broers en zussen waren meegekomen om bij de bijzondere gebeurtenis te zijn. 

Er is de afgelopen dagen hard gewerkt om de lokalen klaar te maken. De sfeer zat er goed in. “Ik zie de voordelen wel”, zei een leerkracht van de Jozefschool. “We zagen de leerkrachten van de andere scholen sporadisch, maar nu delen we dezelfde lerarenkamer.” “Ik maakte me zorgen. We hadden zoveel spullen en ik was bang dat het er niet in zou passen. Maar het past prima en het lokaal is fijn, het is licht en ruim,” zei een leerkracht van de Thijsseschool. “De gangen zijn breder dan ik dacht, nu de spullen er staan”, zei een leerkracht van De Fontein. “Het was moeilijk te zien toen het nog leeg was, maar is best wat onderwijsruimte.”

Na de werkzaamheden volgde dinsdagmiddag een officieel moment: elke school legde een grondsteen met een wens of een gedicht onder het gebouw. Een grondsteen is een een koperen dodecaëder – een kubus met 12 vijfhoekige vlakken- met een grondsteenspreuk erin. Het plaatsen van een grondsteen onder een schoolgebouw is een van oorsprong antroposofisch gebruik. In het fotoverslag is juf Helen te zien. Zij legde de grondsteen namens Vrije school Stella Maris. Hun tekst luidt:

Op deze plaats hebben de elementen

zich door mensenhanden laten vormen

tot een schoolgebouw

 

Uit de verten van de geest gaan zielen

hun weg naar de aarde

waar de gedachten zuiver, leven brengend, 

vernieuwend kunnen zijn

waar ontmoetingen kunnen inspireren

tot ontplooiing van elk eigen wezen

waar daadkracht kan groeien

uit wijsheid en inzicht

 

Mogen de elementen een omhulling vormen

voor het streven van mensen om in vrijheid

impulsen uit de wereld van de geest

op aarde te verwezenlijken

De ouders mogen in de week van 16 mei het ingerichte gebouw bekijken. Zij worden in groepen opgedeeld opgedeeld om te grote drukte te voorkomen. De kinderen krijgen de komende weken de gelegenheid om te wennen. Zij houden pauzes zoals ze die gewend zijn, met hun eigen school en op een eigen gedeelte van het plein. Na de zomervakantie, als het plein klaar is en de kinderen gewend zijn, wordt gekeken of werkbaar is om meerdere groepen kinderen tegelijk pauze te laten houden. De officiële opening van het gebouw vindt ook plaats na de zomervakantie: op zaterdag 3 september 2022. De Texelse Kinderraad werkt aan hard aan het programma.