Skip to main content

Landschapsarchitect Jeroen Marseille wordt met zijn ontwerpbureau Marseille Buiten doorgaans gevraagd voor ontwerpen die daadwerkelijk uitgevoerd worden. Een natuurinclusief beweegpark in Gouda bijvoorbeeld, of een op een sculptuur lijkende houten bank die de nooduitgang van de parkeergarage onder de Leidse Lammermarkt een heel ander aanzien en een sociale functie geeft. Dus toen adviesbureau VKZ -het adviesbureau dat project Den Burg Zuid begeleidt voor de gemeente- hem vroeg om voor de voormalige ijsbaan een verkenning te maken en nadrukkelijk géén ontwerp, moest zijn vijfkoppige team zich even herschikken, vertelt hij: “Normaal gesproken werken we met een programma van eisen. Dat kan een A4-tje zijn of een heel boekwerk waarin de randvoorwaarden staan beschreven. In het geval van de ijsbaan lag alles nog open. Het was meer een programma van wensen”. 

Zorgvuldig en geduldig

Voordat Jeroen instapte, hadden veel mensen al nagedacht over waar het met het terrein naar toe moest. VKZ had Texelaars uitgenodigd om hun ideeën kenbaar te maken: “Meestal wordt het daar lastig van, omdat er dan al een richting is en daar wordt aan vastgehouden. Maar in dit geval ging dat heel goed. VKZ heeft heel zorgvuldig en geduldig gesprekken gevoerd met alle betrokkenen en gebruikers”. De inzenders waren eensgezind over het skatepark en de vijver: die wilden ze behouden. Ze waren het ook eens over de randvoorwaarden: het park moest milieubewust, inclusief en multifunctioneel worden.Ook de kinderen van de Fontein en de Jac. P. Thijsseschool dachten mee: ze maakten maquettes met onder andere een pannaveld en een kabelbaan over de vijver. De kabelbaan op de maquette is gemaakt van wasknijpers, ijsstokjes, touw en karton en kan echt bewegen. “Het zou natuurlijk geweldig zijn als één van de kinderen straks langs de vijver loopt en dan kan zeggen: ‘Kijk, die kabelbaan heb ik bedacht!’”, zegt Jeroen.

Denkrichtingen om verder uit te werken

De algemene tendens werd samengevat als ontmoeten en verbinden in een groene setting. Alle input werd gecategoriseerd en als een puzzel in elkaar gelegd: welke functies kunnen samengaan en welke sluiten elkaar uit? Wat versterkt elkaar en wanneer zitten doelgroepen elkaar in de weg? Tijdens een goedbezochte bijeenkomst op OSG de Hogeberg werd daarover doorgesproken: “Een openluchttheater, een van de aangeleverde ideeën, past bijvoorbeeld goed bij een evenementenpark en kan ook samengaan met een sportpark. Het uitbreiden van het skatepark pas goed bij andere sportfuncties die genoemd zijn. Maar een voedselbos en moestuinen gaan minder goed samen met evenementen en als je het gaat combineren met parkeren, gaan er belangen botsen. Zo werd voor iedereen duidelijk dat er keuzes gemaakt moesten worden. Aan de emoties was te merken dat het een belangrijke plek is”. Jeroens bureau maakte vervolgens drie impressies: van een evenementenpark, een beweegpark en een natuurpark: “Dat was nog best ingewikkeld, want hoe verbeeld je iets zonder dat het een ontwerp wordt?”. De impressies zijn het voorwerk, het zijn denkrichtingen die verder uitgewerkt kunnen worden.

Recht doen aan het proces

In februari beslist de gemeenteraad over hoe het verder gaat met de ijsbaan en met de input. Jeroen hoopt dat er recht gedaan wordt aan het proces: “Er is zo zorgvuldig omgegaan met de betrokkenen en alle gevoeligheden: het was een heel grondige volksraadpleging. Ik heb er een goed gevoel aan overgehouden en ik denk de betrokkenen ook. Ik hoop dat dat overeind blijft. En het zou natuurlijk leuk zijn als we straks ook het daadwerkelijke plan mogen maken, omdat we het gevoelige karakter nu zo goed kennen”.

 

De denkrichting evenementenpark

De denkrichting beweegpark

De denkrichting natuurpark