Skip to main content

In de rubriek Wat kinderen willen hebben basisschoolleerlingen verteld hoe zij hun school zien en wat ze graag willen. In een videovergadering met wethouder Remko van de Belt en schoolleider Nick Slijderink mochten ze hun vragen nog eens stellen. Een belangrijke vraag van Tijn van de Lubertischool en Dexx van Durperhonk: zij wilden weten of hun school wel blijft, ook als er in de toekomst misschien minder kinderen zijn. “Geen zorgen”, zei de wethouder, “De scholen blijven allemaal bestaan. Ze worden zelfs opgeknapt”. We hebben de vragen en de antwoorden op een rijtje gezet.

Blijven de scholen in de andere dorpen bestaan, ook als er in de toekomst minder kinderen zijn?

Ja, de Vliekotter, de Luberti, Durperhonk en de Bruinvis blijven gewoon bestaan. Ze worden zelfs opgeknapt. We vinden het heel belangrijk dat kinderen zo dicht mogelijk bij huis naar school kunnen gaan. Pas als er in de verre toekomst echt heel weinig kinderen zouden zijn -dan hebben we het over minder dan 23- dan pas gaan we praten over wat de beste oplossing is.

Waarom kunnen onze scholen in Den Burg eigenlijk niet gewoon blijven?

Omdat de gebouwen al heel oud zijn: van sommige van jullie hebben de opa’s en oma’s er nog op school gezeten. Het kost veel geld om ze op te knappen. Daarom hebben we besloten het in één keer goed te doen met een spiksplinternieuw gebouw en een groot nieuw speelplein.

Komt er een leerlingenraad voor heel Texel?

Er komt een leerlingenraad voor heel Texel! Dat was een geweldig idee van jullie. Het gaat de Texelse kinderraad heten en daarin kunnen jullie nog veel meer van jullie goede ideeën met elkaar uitwisselen. De eerste bijeenkomst is op 2 februari.

Kunnen we vaker dingen met andere scholen uitwisselen?

Ja, dat is leuk! Zeg het tegen je juf of meester als er iets is dat je graag op of aan een andere school wil vertellen of laten zien, dan doen we ons best.

Wanneer gaan we eigenlijk naar de Skool?

We verhuizen, zoals het er nu uitziet, na de meivakantie.

Als we de weg kwijtraken in de Skool, waar moeten we dan heen?

Het is een groot gebouw, het is wel begrijpelijk dat je bang kunt zijn om de weg kwijt te raken. Maar de weg is niet moeilijk te vinden. En mocht je het toch even niet meer weten: ga dan in het midden van het gebouw staan en roep: Ik ben de weg kwijt! Dan komt er direct hulp.

Houden we de eindmusical in onze eigen school of is er een podium in de Skool?

Er is een podium in de Skool met een tribune. Er zijn ook podiumlampen. De juffen en meesters zijn er over aan het nadenken hoe we het best de musicals kunnen organiseren. Misschien wordt het wel een musicalfestival.

Wat komt er op de plek van de scholen in Den Burg?

Op de plek van Stella Maris komt een nieuw gebouw met daarin een verpleeghuis en 53 appartementen voor oudere mensen. Het ontwerp voor het gebouw heeft al voordat het er is een prijs gewonnen: het wordt energie-neutraal en er komt veel groen.

Wat komt er op de plek van de Thijsseschool?

Young4Ever, de bibliotheek en kunstenschool Artex gaan er samen het Cultuurhuis bouwen.

Wat komt er op de plek van de Jozefschool?

Daar is nog geen beslissing over genomen. Waarschijnlijk worden er huizen gebouwd.

Kunnen er geen mensen komen wonen in de Kompas en de Fontein? Er zijn hele leuke lokalen en er is al een douche.

In de bestaande gebouwen wonen is een heel leuk idee, maar waarschijnlijk is het niet zo comfortabel. Er is nog geen precies plan, wel is het duidelijk dat er huizen komen. Want daar is een groot tekort aan.

Kunnen we speelpleinen van onze oude scholen houden?

De pleinen van Stella Maris en de Thijsseschool zijn straks geen speelplekken meer. Over de pleinen van de Kompasschool en de Fontein en de Jozefschool moet nog een beslissing genomen worden. De wethouder vindt dat er ongeveer even veel speelplekken moeten blijven als er nu zijn en daar gaat hij zijn best voor doen. Er komt een heel groot nieuw speelplein bij de Skool, waar je ook kunt spelen als de scholen dicht zijn. En misschien komt er op de IJsbaan ook een speelplek, maar daarover moet nog een beslissing genomen worden.

Heb je ook een vraag? Stuur dan een berichtje naar texelsonderwijs@gmail.com