Skip to main content

Uit het leven van een kleuterjuf:

Ik zit samen met mijn groep 1/2 naar een schooltelevisieprogramma te kijken. Een spannend moment breekt aan en aangezien ik er wel van houd, om mee te leven met wat er gebeurt, zeg ik hardop: “O, o, ik weet niet of dat wel goed komt.”

Eén van de kinderen staat op en loopt naar mij toe. Klopt bemoedigend op mijn been en zegt: “Het komt allemaal wel goed, juf.” Voor mij als juf een moment met een gouden randje of zoals een van mijn collega’s het noemt: “Het zonnetje van de dag moment.” Bij kleuters zijn het vaak deze dagelijkse onverwachte gebeurtenissen waarbij een lach heel dichtbij is. De spontane momenten tussen de groep en juf of meester. U herkent het vast wel van uw eigen (klein)kind. Helaas, ik moet het bekennen, ik doe het iedere dag weer met veel enthousiasme. Samen lachen en plezier maken.

Een beetje plagen is zo’n andere, door mij bij mijn kleuters bijna tot kunst verheven “vaardigheid” geworden. Juf, mogen we nu spelen? Nee, natuurlijk niet, we moeten eerst nog……. weektaak, zegt juf met een heel serieus gezicht. Om eerst verwondering op gezichten te zien en vervolgens het besef, zijn onbetaalbare momenten.

“Malle juf”, durfde laatst iemand tegen mij te zeggen. Probeer dan maar eens niet te lachen. Met plezier iets samen doen is voor mij de basis voor leren. Een waarheid als een koe. Samen rennen naar de tot nu toe geleerde letters op het plein. Met een bal gooien naar de cijfers, welke op de wand van de klas hangen, terwijl een klasgenoot een cijfer noemt.

Iedere dag gymmen in het speellokaal omdat je er vrij van leert bewegen en meer gaat durven. Muziek plezier, met dank aan juf Marieken, vanwege haar expertise als muziekjuf. Engels leren als opstap naar…… de toekomst. Samen leren hoe je een fijne school kunt maken. Een plek waar iedereen graag naar toe gaat. Het begrip: dat is niet KIVA, juf. Klinkt in onze groep, als het even niet lukt. Leren hoe je samen oplossingen zoekt voor een probleem. Op Durperhonk eindig ik de dag altijd met de vraag voor wie de dag een zonnetje was. Meestal zijn het positieve verhalen. Maar zeg nu zelf, er is toch niets mooiers dan wanneer na school, een kind terug komt rennen, je een knuffel komt geven en zegt: “Het was een fijne dag, juf.”

Jolande van Zuilekom geeft les aan groep 1 en 2 van het Durperhonk in De Cocksdorp.

Deze column werd gepubliceerd in de Texelse Courant van 8 april.

Leave a Reply