Skip to main content

Tussen de zomervakantie en herfstvakantie hebben we gewerkt met het thema: wij werken in de dierentuin. Tijdens het spelen in onze dierentuin vol knuffels, kwam er van alles aan de orde. Zo moesten bezoekers ontvangen en rondgeleid worden, maar ondertussen moesten de dieren ook verzorgd worden. De dieren werden dagelijks van hun nachthokken naar hun buitenverblijven gebracht. De achtergebleven nachthokken moesten dan worden schoongemaakt en ontdaan van alle poep. Bij ons was dat toch geen vervelend karwei: de poep van onze dieren stonk niet. Totdat er ineens echte poep lag….

Welk dier had dat gedaan? De kinderen deden direct de handschoenen aan en gingen op onderzoek uit. Gelukkig viel het allemaal mee en bleek het van een planteneter te zijn. In een boek hadden we allerlei soorten poep gevonden. Onze poep bleek van een paard te zijn. Alleen, dan heet het ineens weer een vijg. En ja, dan ga je associëren: hoe kan poep nog meer allemaal heten? Laten we zeggen, de motivatie was hoog tijdens deze dictee-les en deze bladzijde in ons schrift wordt nog vaak teruggelezen en aangevuld. 

Juf Mariken is zo lief om haar muzieklessen aan te passen aan onze thema’s. Hierdoor hebben wij het lied: Kies een dier aangeleerd gekregen. Tijdens dit lied mogen de kinderen om beurten het geluid van een dier kiezen en dit geluid maken. Aan het einde van het lied mogen de andere kinderen raden welk dier bij het geluid hoort. 

Een van de kinderen koos voor het geluid tjiep tjiep tjiep. Toen de kinderen mochten kiezen welk dier het was, bleek het GEEN vogel te zijn. Ja, wat dan? De leerling wist het feilloos: het was van een jachtluipaard. Mariken en ik keken elkaar aan. Mariken is verdergegaan met de muziekles en ik heb snel even YouTube geraadpleegd op het digibord. En de leerling had gelijk: een jachtluipaard tjilpt! Je bent nooit te oud om iets te leren.

Luister hier zelf naar het tjilpen van een jachtluipaard.

De column Uit de school geklapt wordt geschreven door leerkrachten en schoolleiders en wordt wekelijks gepubliceerd in de Texelse Courant. Deze column, van Marlon Kalk van groep 3 van De Fontein, verscheen op 29 oktober.