Skip to main content

Vrijwel iedereen heeft een beeld van de basisschool, uit de eigen schooltijd of uit de basisschoolperiode van kinderen of kleinkinderen. Misschien ben je medewerker op een school of een vrijwilliger. Je hebt herinneringen en ervaringen: aan de geur van linoleum en plakkaatverf, aan het geluid van de schoolbel of aan die ene meester of juf die zo goed kon vertellen. Het beeld dat je hebt, wordt aangevuld met informatie uit de media: uit de krant, van televisie en door sociale media.

Klopt dat beeld dat je krijgt voorgeschoteld? Is het actueel? Is het een weergave van het onderwijs van nu? Op Texel gebeuren enorm veel mooie en spannende dingen. We hebben verschillende scholen in de buitendorpen en die blijven. In Den Burg  gaat binnenkort de eerste paal de grond in voor één gebouw voor alle scholen uit Den Burg. We willen graag over deze ontwikkelingen vertellen en de verhalen uit ons onderwijs onder de aandacht te brengen. Zo willen we de bestaande beelden van de basisschool aanvullen en completer maken. We willen laten zien dat scholen veel overeenkomsten hebben, maar dat er ook verschillen zijn. Verschillen in de lesaanpak en in accenten. Verschillen in kleur en sfeer, in beeld en geluid, in ruimte en inrichting.

Het onderwijs op Texel is aan het veranderen. De medewerkers, schoolleiders en besturen gaan steeds meer samenwerken. Zo leren we elkaar beter kennen en leren we van elkaar. En zo werken we samen aan goed onderwijs op Texel. Ook de kinderen merken dat: de eerste plannen om op elkaars school op onderzoek uit te gaan zijn al gemaakt.

In een serie columns in de Texelse Courant komen medewerkers van alle scholen aan het woord met verhalen uit de eigen praktijk. Met hun eigen mooie momenten en ervaringen uit hun eigen klas, van het schoolplein of van het podium bij de maandsluiting. Het zijn mooie verhalen en we willen u er, via deze weg, graag van laten meegenieten.

Inge Lekkerkerker en Nick Slijderink, schoolleiders van Texelse basisscholen

 

Deze column werd gepubliceerd in de Texelse Courant van 22 oktober 2020.

Leave a Reply