Skip to main content

Naast rekenen en taal – op school, gaan we op Durperhonk graag op stap. Want wat is er mooier dan te leren door te ervaren, te onderzoeken, samen te werken en daarmee te groeien in wie je bent en mag zijn buiten en binnen school. We doen dit de ene keer met alle kinderen van onze school en de andere keer met de eigen groep. Zo stond voor groep 6, 7 en 8 vlak voor de herfstvakantie drie dagen kamp in de agenda: als je in groep 6 zit is dat, voor een aantal, best een beetje spannend. In groep 8 mag je je echter de ervaren rot van het hele stel voelen.

De start van het kamp was geweldig. Je wint per slot van rekening niet ieder jaar het schoollijnbaltoernooi. We leerden veel over de Slufter tijdens een programma van Ecomare, we gingen lekker klimmen in het klimpark bij de kampeerboerderij, we sliepen in Bloem en Bos -al mag het niet echt slapen heten-. We gingen een middagje zwemmen, er werd een barbecue verzorgd door éen van de ouders en natuurlijk was er een Bonte Avond. Dit keer, als slot van een prima kamp, een zelfgemaakt lied op muziek uitgevoerd door beide juffen van groep 6, 7 en 8 en de enthousiaste ouderbegeleiding van dit kamp. Als afsluiting was er op woensdag nog een spetterend programma op vakantiepark De Krim.

 

Het hele jaar werken we rond thema’s bij wereldoriëntatie. Deze keer was dat het thema Beroepen/ vroeger en nu. Ter afsluiting gingen we met de hele school naar Kaap Skil. We zagen er de touwslager, de smid, de archeoloog, de molenaar en de spinster aan het werk.

Deze uitjes worden steeds en elke keer weer mogelijk gemaakt dankzij de hulp van enthousiaste ouders, die ons halen en brengen of die ons binnen school een handje helpen: in onze groep 1-2 kwam voor hetzelfde thema dierenarts David op bezoek om te vertellen over zijn beroep. Hij kwam samen met zijn hond. Als echte koks, dankzij de gekregen koksmutsen van een jarige in de groep, is door een paar ouders in kleine groepjes met de kinderen gekookt. Er is gesmuld van de verschillende kleine gerechtjes. Als éen van je ouders kapster is, dan is het jammer om daar geen gebruik van te maken: alle kinderen zagen er na afloop prachtig uit. En als de vader van een van de kinderen boswachter is, is een ochtendje in het bos ook zo geregeld. Volgens veel kleuters waren we op een extra schoolreisje, maar ondertussen: school buiten school dus.

Dankzij de vele schoolprogramma’s die op Texel  worden aangeboden door de musea en andere organisaties zijn er heel veel mogelijkheden waar we veel en vaak gebruik van maken. Een bibliotheekbezoek afgelopen dinsdag: school buiten school. Dit leverde de volgende anekdote op: het programma ging over Koen konijn, een boekenboef. Het konijn leest zo graag dat hij het niet laten kan om boeken uit de bibliotheek te ontvreemden en in ruil daarvoor worteltjes en sla achter te laten. Er is blijdschap (en een beetje trots) bij de juffen dat de lessen Engels met kleuters zijn vruchten afwerpt: zonder aarzelen wordt de vertaling van het zinnetje I love books in koor geroepen. Helaas, de woordenschatlessen vragen nog wat aandacht: het woord is sleepboek. U moet daarbij denken aan de portemonnee met het touwtje eraan, van vroeger op straat. Voor de goede orde: een sleepboek is dus een boek met een lang touwtje eraan. Maar volgens een van mijn enthousiaste kinderen is de betekenis van dit woord: je kunt er dan heel hard mee meppen naar anderen.

De column Uit de school geklapt wordt geschreven door leerkrachten en schoolleiders en wordt wekelijks gepubliceerd in de Texelse Courant. Deze column, van Jolande van Zuilekom van groep 6, 7 en 8 van Durperhonk, verscheen op vrijdag 29 oktober.