Skip to main content

Tatum Zijm is tien en zit in groep 6 van de Bruinvis in Oudeschild. Liza-Fien Schaatsenberg zit in groep 5 en ze is acht: “Maar bijna negen, want over een maand ben ik jarig. Dan komt er een springkussen, die verhuurt mijn oom”. Eigenlijk zitten ze in dezelfde groep, want het is een combinatieklas. “Iedereen is wel gezellig met elkaar”, vertelt Liza-Fien. Tatum beaamt dat. “Niemand wordt buitengesloten. Alleen als het één iemand is die heel vervelend doet. Dan zeggen we dat.” 

Bewegend leren

Op De Bruinvis doen ze aan bewegend leren. Hun juf, Debbie, schreef er een column over. Die is hier te lezen. Tatum en Liza-Fien vertellen hoe dat in z’n werk gaat. Want ze vinden dat alle scholen dat moeten doen. “We doen bijvoorbeeld tafeljoggen. Dan moet je vier seconden joggen en dan zo snel mogelijk het antwoord geven,” zegt Tatum. Ze doet het voor. “We doen ook een tornado”, zegt Liza-Fien en ze draait razendsnel een rondje. “En een kikker!”. Ze springt op en neer en Tatum doet mee. “Bij een leeuw doe je roooaaaar. En er is nog een haai”. Ze laat haar tanden zien en schiet vooruit. 

“We doen dat bewegen ook met spelling. En we hebben redactiesommen. En de Iep”, somt Tatum op. “De Iep hebben we aan het begin, het midden en het eind van het jaar”, legt Liza-Fien uit. “In groep 6 hebben we veel minder sommen bij de Iep! Maar 24. Toen ik in groep 5 zat hadden we er soms wel 40”, vertelt Tatum. Ze vind het supermakkelijke sommen, maar soms zijn ze wel veel werk. Daarom zijn het er ook minder, denkt Liza-Fien. Zij vindt spelling makkelijker: “Juf zei: sommige kinderen zijn beter in spelling, sommige in grammatica en sommige in rekenen”. “Ik heb dyslexie”, vertelt Tatum. “Bij mij is het supererg en dan krijg je huiswerk. Met flitskaartjes. Dat zijn gele kaartjes waar met zwart letters opstaan, bijvoorbeeld ‘a’ of ‘e’. En dan moet ik zeggen welke letter het is. En woordrijtjes, die moet je dan snel oplezen. Het gaat heel goed, dus dan ben ik supersnel klaar. En dan moet ik wachten. Dat is saai.” “We moeten met rekenen ook dingen opmeten in de klas. Dan krijg je een liniaal en dan meet je bijvoorbeeld je broodtrommel. Of de prullenbak. Of je schoen,” vertelt Liza-Fien. “En soms moet je schenken, met liters is dat zo. En weet je wat ook leuk is? Muziek! En zingen. Ik vind zingen leuk. Ik doe het heel vaak onder de douche”, zegt Tatum. “Ik echt niet”, zegt Liza-Fien. “Want mijn ouders hebben appartementen en als daar gasten zijn, dan horen ze me”. Ze rolt er met haar ogen bij.

Tip van Tatum

“Ik heb nog wel een tip voor kinderen op andere scholen,” zegt Tatum, “Wees gewoon altijd gezellig met elkaar. Als je af bent met tikkertje bijvoorbeeld, geef het dan gewoon toe.” Liza-Fien knikt. “Ja. Daar wordt het leuker van. We doen blikspuit en buutverstoppertje en tikkertje en op de Bruinvis doen we dat allemaal met elkaar.” Ze wiebelt op haar stoel. “Zijn we nu klaar? Want we hebben muziek.” “En muziek is leuk!”, galmt Tatum melodieus door de ruimte en ze springt overeind.