Skip to main content

De mijlpalen in het bouwproces van de Skool hadden gevierd moeten worden, maar door de corona-maatregelen was daar tot nog toe geen gelegenheid voor. Op vrijdagochtend 3 september kwam daar verandering in: een delegatie mocht -voorzien van bouwhelmen en veiligheidsschoenen- door het gebouw in ontwikkeling lopen.

Namens de stuurgroep sprak Jan Bot , voorzitter van stichting Schooltij, het gezelschap van schoolleiders, bouwers, architecten, verslaggevers, verantwoordelijk wethouder Remko van de Belt en andere betrokkenen toe. Hij liet weten ongelooflijk trots te zijn op zowel het gebouw als op de succesvolle samenwerking tussen de schoolbesturen onderling en de gemeente. 

Ton Jong van stichting Samenwerkingsscholen zei er trots op te zijn dat de Skool en OSG de Hogeberg een eenheid vormen: “De scholen zijn letterlijk verbonden. We hebben deze verbinding de corriedor genoemd, naar Corrie [Setz, de rector van de OSG, red.]”. Ook hij roemde de samenwerking en benadrukte de gezamenlijke ambitie: “We willen dat elke leerling het onderwijs krijgt dat het verdient. Over twee jaar willen we hier een centrum voor passend onderwijs realiseren, zodat we alle kinderen op Texel naar school kunnen laten gaan. Soms kunnen we dat echt niet realiseren, maar we moeten voor elk kind kunnen zeggen: we hebben er echt alles aan gedaan”.

Een doorkijkje naar OSG de HogebergNa een presentatie met drone-foto’s, waarop de mijlpalen in het bouwproces zijn vastgelegd, kregen de genodigden een rondleiding door het ruime, lichte gebouw dat twee verdiepingen telt. Wethouder Remko van de Belt liet weten erg tevreden te zijn over de ontwikkelingen: “Het is geweldig dat de scholen met z’n allen bezig zijn om het onderwijs naar een hoger plan te trekken. Het is heel bijzonder, de relaties met de directeuren zijn nog nooit zo goed geweest. Het is ook heel stoer dat ons dat vertrouwen gegeven is. Door alle betrokken, maar ook door de Texelse bevolking”. 

De genodigden bekijken de vorderingen op de eerste verdiepingPeter van der Velpen, die als projectleider van bureau VKZ het bouwproces en de ontwikkeling van de buitenruimte begeleidt, liet weten dat de oorspronkelijke trappetjes, die het gebouw met de buitenruimte zouden verbinden, vervangen zijn door vloeiende overgangen en hellinkjes. Zo is het gebouw rolstoeltoegankelijk en geschikt voor kinderen die slecht ter been zijn, zei hij: “Ontwerper Suzanne van Ginneken van bureau Speelnatuur heeft zelfs de picknicktafel rolstoelvriendelijk gemaakt”.

De bouw van de Skool begon op 25 februari en op 14 juli werd het hoogste punt bereikt. Inmiddels is de afbouwfase begonnen. Het is de bedoeling dat het gebouw in mei 2022 in gebruik genomen wordt.