Skip to main content
Column

“Hé juf, jij moet ook meedoen!”

Tijdens de noodopvang ben ik in onze BSO De Sterrekijker en alles lijkt er anders te gaan. Kinderen die ineens het gevoel hebben dat dit ook een beetje vakantie is, maar toch ook weer niet. Kinderen die nu samen spelen en werken, omdat de groepjes kleiner zijn! Het schept toch een band, wanneer je in kleine groepjes op school en in de BSO komt. Maar ook van de leidster of de juf vraagt het een andere manier van werken. Als de groepen klein zijn, moet juf meer inzetten, meer zelf meedoen. Dan klinkt het geregeld: “Hé juf, jij moet ook meedoen!”

Er wordt verwacht dat we meedoen, met bijvoorbeeld een parcours in de zaal of een balspel. En als juf dan even wegloopt om bijvoorbeeld het fruit klaar te maken, wordt er meteen gezegd: “Wel terugkomen juf!”. Je komt er niet onderuit en je hebt meteen zelf een sportieve activiteit. Hijgend vraag je dan of het even pauze kan zijn, omdat je uitgeput raakt en dan klinkt er: “Nog één rondje juf!”. Gaandeweg worden ook de spelregels nog eens aangescherpt; “Juf, je mag niet meer lopen met de bal!” Dan zegt juf: “Nu even een time out, we gaan fruit eten en wat drinken in de klas”. Zo werk je dus samen met de kinderen aan sport en spel en een betere conditie voor de juf.

Samenwerken leren de kinderen al op school. Wij, De Sterrekijker -daaronder vallen BSO De Sterrekijker en peutergroep ’t Sterrekind- zijn bezig de samenwerking met vrijeschool Stella Maris te versterken. Dit was al geruime tijd aan de gang, maar tijdens de lockdown is samenwerken tussen onderwijs en naschoolse opvang niet meer weg te denken. Dan blijkt maar weer eens hoe nauw we met elkaar verbonden zijn. Met het samenwerken valt ook te denken aan de filmpjes en tafelspelletjes, die ik iedere week, samen met de kleuterjuf maak. We sturen dit naar de peuters en de kleuters.

Tijdens de lockdown word je creatief in het onderhouden van contacten met je kinderen en hun ouders. Zo hebben mijn collega en ik samen net voor de kerst naar alle kinderen van de peutergroep en de BSO tasjes met een kerstgroet en kerstinhoud gebracht, die we overal aan de voordeur hebben gehangen. Dit wordt heel erg gewaardeerd, je krijgt dan leuke foto’s en reacties terug. Dit zijn verschillende manieren van samenwerken met de kinderen, school en collega’s. Samen hopen we er een sterk geheel van te maken voor nu en in de toekomst, want samen sta je sterk!

Meta Maas

BSO De Sterrekijker

Deze column werd gepubliceerd in de Texelse Courant van 29 januari 2021.

Leave a Reply