Skip to main content

Vliekotter en Pepermolen werken naar één visie toe

Begin januari maakte Kopwerk bekend de trotse nieuwe eigenaar te worden van kinderopvang De Pepermolen. Kopwerk is de bestuurlijke organisatie waaronder de vier Texelse openbare basisscholen, De Fontein en Vrije school Stella Maris vallen. Floor Daemen, directeur van basisschool De Vliekotter in Oosterend is, nu alle formaliteiten zijn doorlopen, ook directeur van De Pepermolen. Het is een volgende stap vooruit in de visie op Texels onderwijs, zegt ze: “We hebben de afspraak gemaakt dat we met z’n allen verantwoordelijk zijn voor alle kinderen van Texel. We werken toe naar een mooie, doorlopende lijn van 0-12: zo kunnen we de kinderen beter voorbereiden op school en met meer maatwerk begeleiden”.

Teams samen brengen

“Op korte termijn gaat er niets ingrijpends veranderen, we nemen eerst de tijd om elkaar beter te leren kennen en om de teams samen te brengen. We willen in kaart brengen waar beide organisaties voor staan. Vervolgens gaan we kernwaarden en visies bij elkaar brengen. Letterlijk op papier, zodat we in de toekomst intensiever kunnen samenwerken”, vertelt ze. “Het is onze wens om straks samen in één gebouw te zitten. Dan hebben we echt een doorgaande leerlijn van 0 tot 12. We kunnen dan eerder problemen signaleren. Peuters die wat voorlopen, kunnen we alvast schoolse dingen aanbieden en andersom: kleuters die nog niet aan school toe zijn, kunnen een deel van de tijd op de peutergroep zijn”.

Nieuwe mogelijkheden

Ook voor het personeel ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Ze ziet dat zo voor zich: “Stel dat een jonge leerkracht, die nog geen kinderen heeft, heel graag op wereldreis zou willen. Nu is dat ingewikkeld, want als leerkracht ben je gebonden aan de schoolvakanties. Maar straks kan deze leerkracht in de winter op reis en in de zomer aan de slag op de BSO”. Floor zal niet dagelijks op De Pepermolen te vinden zijn: Noortje Veekens heeft de dagelijkse leiding. Floor neemt de overkoepelende zaken voor haar rekening, zoals de visie, personeel, financiën,  het overleg met de andere scholen en het overleg met het bestuur van Kopwerk: “Noortje en ik willen elkaar goed leren kennen. Daarom zal ik waarschijnlijk twee dagen op De Pepermolen werken, waarvan één samen met Noortje. Als je samen in een ruimte bent, leer je elkaar en de organisaties veel sneller kennen”.

Samen in één gebouw

Of De Pepermolen en de Vliekotter daadwerkelijk in één gebouw komen, is nog even afwachten: “We denken dat het haalbaar is, maar er zijn nog wat haken en ogen”. Zo moet de gemeenteraad akkoord gaan met een investering om de schoolgebouwen in Oosterend, Oudeschild, De Cocksdorp en De Koog te verduurzamen en te moderniseren. Ze beslissen daar in juni over. “In de tussentijd beginnen we alvast aan een tijdelijke verbouwing: we leveren de teamkamer, een kantoor en een stuk van het podium in voor een nieuw lokaal. Dat is nodig, want De Vliekotter groeit uit zijn jasje. In 2020 hadden we nog 83 kinderen. Dit jaar hebben er 111 op 1 oktober en als er niks geks gebeurt, zijn dat er in 2025 133. Voorlopig zitten we als team in de hal. Niet zo praktisch, maar gelukkig is het maar tijdelijk”.