Skip to main content

Op woensdag 9 maart kwam de Texelse Kinderraad voor het eerst samen op de Jozefschool in Den Burg. Daar stond een chique lunch voor ze klaar met wraps, muffins en fruitspiesen. Tijdens de lunch bekeken de raadsleden de filmpjes die elk van hen maakte om hun school voor te stellen. Daarna werd er vergaderd: er worden brievenbussen gemaakt voor op elke school, zodat elk kind ideeën aan kan leveren en er werden plannen gemaakt voor de grote publieksopening van de Skool in Den Burg op zaterdag 3 september.

De filmpjes getuigden van editskills en interviewtalent. Er kwamen lees- en rekenmethodes voorbij, de beste speelplekken van het schoolplein, veel manieren waarop je een boek kunt lezen -op de kop bijvoorbeeld, of liggend op de tafels- en de methodes die gebruikt worden om pesten tegen te gaan: Kiva op De Bruinvis en Durperhonk en De Vreedzame School op De Vliekotter.  

Een ideeënbus maken

“Op de Thijsseschool hebben we een bus waar kinderen ideeën in kunnen stoppen voor de leerlingenraad”, vertelde Justa. Lotte wees naar de mooie, oranje-gele kartonnen brievenbus in de aula van de Jozefschool, waar de vergadering plaatsvond: “Wij hebben ook een brievenbus. Soms ben ik heel nieuwsgierig en dan kijk ik weleens, maar we mogen ze pas lezen bij de volgende vergadering van onze leerlingenraad”. Op de Vliekotter staat in elke klas een brievenbus, vertelt Olga. Juf Floor Daemen knikt. Floor is de schoolleider van De Vliekotter. Samen met juf Miranda Pieters, de schoolleider van De Jozefschool, is zij het aanspreekpunt van de leerlingenraad. Ze vertelt dat de leerlingenraad van De Vliekotter met succes allerlei activiteiten heeft georganiseerd om het nieuwe speelschip op het plein te kunnen bekostigen. Meester Maurice Christo van Meijel, aanwezig om mee te denken over het uitwerken van de creatieve ideeën van de kinderen, stelde voor om een uurtje van de volgende vergadering te gebruiken om de brievenbussen te maken. Daar stemden de kinderen enthousiast mee in.

Opening voor iedereen

Ook op de agenda stond verder nog de opening van de Skool. “Juf Mariken Stoverinck wil met jullie meedenken over een Texels schoollied en met meester Maurice mogen jullie een blijvend kunstwerk bedenken. De nieuwe school is van ons allemaal en zo willen we het ook vieren”, opende Floor het gesprek. “Komt de burgemeester? Of een andere bekende Nederlander?”, vroeg Justa zich af. Ze stelde voor een speurtocht te maken door het gebouw en over het plein. “Dat is zeker een mogelijkheid. Er ligt nog niets vast”, antwoordde Floor en ze nodigde de kinderen uit om hun ideeën op tafel te leggen. Die ideeën zijn te lezen in de volgende nieuwsberichten over de Kinderraad: zij komen over zes weken weer samen.

De Texelse Kinderraad bestaat uit Olga Pennings van De Vliekotter in Oosterend, Vayisha Shanmuganathan van De Fontein in Den Burg, Amelie Haantjes van Durperhonk in De Cocksdorp, Jackie Kaercher van De Lubertischool in De Koog, Liza-Fien Schaatsenberg en Tatum Zijm van De Bruinvis in Oudeschild, Justa van der Vlerk van de Jac. P. Thijsseschool in Den Burg, Widalson de Wit van Vrije school Stella Maris in Den Burg en Mabel Kossen van de Kompasschool in Den Burg. Mabel was niet aanwezig, zij moest helaas verstek laten gaan wegens vakantie.